El president del CF Alella ens rep a les instal·lacions del club per parlar dels nous projectes socials que està tirant endavant l’entitat. Alguns d’ells tenen a veure amb el suport cap al col·lectiu de persones amb discapacitat. A més, Joan Vidal opina sobre el projecte d’obres planificat pel camp de futbol.

– Ha evolucionat en positiu el CF Alella al llarg dels darrers anys?

– Bé. Jo vaig entrar a formar part de la junta fa nou anys. Penso que el CF Alella s’està adaptant molt bé al futbol modern. S’ha fet un canvi en la metodologia de treball que ha tingut un impacte positiu. Des que han arribat els nous coordinadors, l’Ángel Bonilla i en David Sánchez, el club és un altre. Abans buscàvem a persones amb bona voluntat, però al final crec que no estaven tan preparats com ho estan ells dos. Per gestionar un club de formació s’ha de ser molt psicòleg i ells dos dominen aquesta faceta a la perfecció. El tracte amb els pares i amb els entrenadors penso que és excel·lent i això em permet a mi viure més tranquil i delegar.

– Té confiança en el seu equip?

– Confiança total. Actualment el futbol s’està tornant cada cop més complex. Com a president necessites envoltar-te de persones vàlides que s’especialitzin en diferents matèries. No és bo que el president ho assumeixi tot, ho hagi de decidir tot i intervingui en totes les qüestions. Un club el fan funcionar la suma de moltes persones.

– Quin ha estat en canvi més significatiu que ha experimentat l’entitat durant el mandat de la junta actual?

– Crec que hem aconseguit mantenir el tracte familiar que tradicionalment sempre hi ha hagut a l’Alella i, alhora, professionalitzar el club. Diria que avui som un 70 per cent més professionals que en l’etapa anterior. Abans actuàvem com una entitat d’estar per casa i ara tothom sap què ha de fer en cada moment. A mi fins i tot m’ha costat aprendre a conviure dins d’aquesta nova situació, perquè estava acostumat a haver d’apagar tots els focs i a tenir molts fronts oberts.

– Està satisfet amb com està funcionant l’acord de col·laboració que té el club amb la Fundació Johan Cruyff?

– Doncs sí. Estic molt content i orgullós de poder obrir les portes del club a les persones amb discapacitat. En la darrera reunió feta a les oficines de la Fundació vam acordar el sistema pel qual els nostres entrenadors rebran formació específica per tal de poder entrenar als nous jugadors que esperem rebre. Nosaltres farem la nostra feina, deixant clar des del principi als tècnics que han de tenir una predisposició especial per dirigir als possibles nous jugadors que ens arribaran. Necessitem a gent implicada.

– Té ganes de començar a acollir jugadors amb discapacitat i formar-los?

– I tant! He de dir que al club ja tenim alguns jugadors amb dificultats, inclús algun cas d’autisme. Tots ells estan integrats dins dels equips i són un més. Ara, amb l’ajut de la Fundació, esperem fer un pas més. Suposo que el gruix important començarà a partir de la temporada vinent, perquè ara tothom està bastant col·locat. La primera idea és començar amb una base de futbol set i anar veient com va evolucionant el projecte.

– A banda de treballar per crear un equip de futbol inclusiu, l’Alella s’implicarà en més projectes?

– La intenció és ajudar en tot allò que puguem. Per exemple, el pròxim abril la Fundació Johan Cruyff organitza una gran festa de l’esport a Barcelona on s’hi practicaran diferents disciplines. El club ja s’ha posat a disposició per aportar voluntaris per l’organització de l’esdeveniment. Els membres de la directiva hi serem tots. Això segur.

– Què va motivar la visita feta pel CF Alella a la residència la Gavina, centre per a persones amb paràlisi cerebral?

– El vicepresident de la nostra entitat, en Manel Domínguez, hi va cada setmana des de fa sis anys a fer de voluntari. Amb ell vam pensar que era una bona idea fer una visita conjunta per acostar una mica el club a aquest col·lectiu. Tots van al·lucinar amb les samarretes que els vaig dur i amb les imatges d’en Johan Cruyff personalitzades amb adhesius de l’Alella. Molts dels residents es van voler posar el nostre escut en la part posterior de la seva cadira de rodes.

– Aquest any han de començar les obres al Municipal d’Alella. Està satisfet amb el projecte inicial que ha dissenyat l’Ajuntament d’Alella?

– Et seré sincer. Des del minut u he trobat a faltar que l’Ajuntament s’interessés per conèixer la nostra opinió. No ens han preguntat què ens fa falta al camp. Ens han entregat un projecte fet i res més. Fer despatxos a la part inferior del camp està molt bé, però els jugadors del club i els del rugbi necessiten millors vestidors. Els actuals no són adients i són petits. Fins i tot hem d’utilitzar la sala de cures com a vestidor.

– Quina sensació té quan mira els plànols del projecte d’obres?

– Veig que és una obra bastant estètica, però poc funcional per la pràctica de l’esport. Suposo que un cop finalitzada l’obra, la instal·lació quedarà bonica, però hi haurà coses primordials que no s’executaran com cal. Per exemple, el club que té més feina de despatx és el nostre i la instal·lació actual ja em sembla bé en aquest sentit. El més urgent és canviar la gespa, col·locar nous aspersors i fer un sanejament del camp. L’element del Municipal d’Alella que està en pitjor estat és el terreny de joc i això, en principi, no es posarà nou en aquesta obra.

– El CF Alella celebrarà 100 anys el 2022 o bé 50 aquesta temporada?

– Uf (esbufega). Aquesta qüestió és delicada. La directiva i jo personalment ens vam endur una sorpresa total; fins i tot diria que un disgust, quan vam conèixer la situació real de la institució. Sincerament, m’he sentit enganyat. Des de la junta vam decidir que era bo començar a treballar mica en mica per anar preparant el centenari del 2022. Havíem creat un consell assessor amb gent del poble per posar en comú idees i tot rutllava bé fins que va arribar la famosa trucada de la Federació Catalana de Futbol.

– Què li van comunicar exactament?

– La federació ens diu que el CF Alella ha complert 50 anys en aquest 2017 i que es posen a la nostra disposició per preparar un aniversari com cal. Jo em vaig quedar perplex i, de seguida, vaig començar a treballar amb la junta i amb el gabinet jurídic del club per veure què estava passant. Després d’investigar molt i de consultar tots els arxius i els llibres d’actes existents, descobrim que l’Alella està registrat com a tal a la Federació Catalana des del 1967. Abans van existir altres entitats que no van tenir continuïtat en el temps. El problema és que els juristes de l’administració no donen validesa a la documentació que nosaltres podem aportar.

– Quina és la conseqüència que té pel club aquest descobriment?

– Doncs que no podem celebrar un centenari que no és real. En l’última assemblea del club, el president que va fer el 75º aniversari va reconèixer que nosaltres tenim raó. L’any vinent hi ha eleccions i si algú s’hi presenta i guanya podrà fer allò que cregui convenient. Nosaltres no podem enganyar la gent.

A continuació adjuntem el PDF de l’entrevista. Fes clic en la imatge per ampliar.